Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

Το σινεμά εκπέμπει sos . ποίος όμως το ακούει?

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς ότι η φύση εκδικείται , ο πλανήτης καταρρέει , ότι το τέλος του πλησιάζει και διάφορα άλλα τέτοια χαζά. ¨όχι φίλο μου δεν θα ενδώσουμε σε όλες αυτές τις μπούρδες. Διότί τι τα χρειαζόμαστε τα ζωύφια που μας παρουσίασε η ταινία ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ των Claude Nuridsany & Marie Perennou . Εδώ κάνουμε το πάν να εξοντώσουμε τα κουνούπια που μας ρουφούν το αίμα κάθε καλοκαίρι , να ξεπαστρέψουμε τα μυρμήγκια που εισβάλουν στο μπαλκόνι μας , τις κατσαρίδες που σκαρφαλώνουν απ τα άδυτα του νεροχύτη στο φρεσκοβαμμένο ταβάνι μας και θα νοιαστούμε αν όλα ατά έχουν ψυχή και ότι σε λίγα χρόνια θα εκλείψουν από την φύση? Να μην μιλήσω για τα άγρια πουλιά που μεταναστεύουν κάθε χρόνο και έρχονται στη χώρα μας μεταφέροντας κάτι γρύπες και τα σχετικά στα ωραία μας κοτόπουλα . Αμ αυτά τα ψαλιδωτά ασπρόμαυρα σπουργίτια ( χελιδόνια) που κάθε χρόνο χτίζουν την φωλιά τους στην βεράντα μου και αφοδεύουν πάνω στα ωραία μου πλακάκια ? Κι έρχεται μετά αυτοί οι Γάλλοι οι Jacques Perrin , Jacques Cluzaud, Miche Debats να μας πουν με την ταινία τους – ντοκιμαντέρ Ταξιδιάρικα πουλιά ότι τα πουλιά είναι αθώα πλάσματα και συντηρούν την βιολογική αλυσίδα και πράσινα άλογα. Αι στα κομμάτια και με τα πουλιά , χα εξαφανιστούν να ησυχάσουμε. Βέβαια μετά παίζει και το σενάριο να μας έρθούν από άλλο πλανήτη και να μας ρημάξου όπως έγινε στην ταινία του Alfred Hitchcock ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ αλλά εγώ φίλοι μου αυτά δεν τα πιστεύω. ¨όλα είναι κατασκευασμένα από την βιοτεχνία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου για να μας κάνουν να φοβόμαστε για το μέλλον . Τα μόνα που πιστεύω είναι τα αμερικάνικα όπου λέει ένας κομήτης ονόματι ARMAGEDDON θα σκάσει πάνω στη γη και θα τα μαμήσει όλα. Φυσικά και το πρόβλημα έχει λύση που ακούει στ όνομα Bruce Willis και τα παλικάρια του.
Πέρα απ την πλάκα τώρα οι παραπάνω ταινίες όπως και πολλές άλλες μας κρούουν το κώδωνα του κινδύνου . ¨ένας κίνδυνος που προκλήθηκε κατά μεγάλο μέρος από δική μας αδιαφορία και όταν λέω δική μας δεν εννοώ δική σου , δική μου κλπ αλλά γενικότερα της ανθρωπότητας που με κίνητρο το οικονομικό όφελος καταπατούν τη και εξαλείφουν την πανίδα και τη χλωρίδα , μολύνουν τα ύδατα και την ατμόσφαιρα , ποτίζουν με χημικά την τροφική αλυσίδα με αποτελέσματα που μπορεί να μην τα βλέπουμε άμεσα αλλά είναι υπαρκτά και σηματοδοτούν την αρχή του τέλους. Δείτε για παράδειγμα τον φετινό χειμώνα Ποιο χειμώνας δηλαδή που , απ το Φθινόπωρο μεταπηδήσαμε στην άνοιξή . Άστα να πάνε και είναι σκοπό να γράψω για ταινίες . Α ταινίες τώρα που το θυμήθηκα να σας αναφέρω μερικές που κατά καιρούς γυρίστηκαν με αφορμή όλα τα προηγούμενα.




12 ΠΙΘΗΚΟΙ του Terry Gilliam . μια ταινία σταθμός στον φανταστικό κινηματογράφο που μας παρουσιάζει την γη στο μέλος να μην κατοικείται πλέων από ανθρώπους καθώς τους έφαγε η μαρμάγκα . Μια μαρμάγκα υπό την μορφή ιού κατασκευασμένου από τον ίδιο τον άνθρωπο . Στόχος των λιγοστών εναπομεινάντων ανθρώπων που ζουν πλέων υπό του εδάφους είναι να επιστρέψουν στο παρελθόν ( παρών δικό μας) και να σταματήσουν το κακό. Βασικοί ήρωες ο Bruce Willis στο ρόλο του απεσταλμένου σωτήρα και ο Brad Pitt σαν τρελαμένος ακτιβιστής .



Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ, Μια παραγωγή του WVF και του τηλεοπτικού καναλιού TF1 και φυσικά από τους δημιουργούς των ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ & ΤΑΞΙΔΙΆΡΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ . Ο τελευταίος κυνηγός είναι ένας άνθρωπος που απαρνήθηκε τον πολιτισμένο κόσμο κα μετακόμισε στα βουνά με σκοπό να προστατεύσει την φύση και τα άγρια ζώα . Μια περιπέτεια επιβίωσης που θα μας φέρει κοντά στη φύση έστω και μέσα από την τηλεόραση μας.

OI TEΛEYTAIEΣ MEPEΣ THΣ EΔEM σε σκηνοθεσία ΣTζων Mακ Tίρναν και στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Σον Kόνερι να υποδύεται έναν επιστήμονα που ζει στα βαθύ του Αμαζόνιου και προσπαθεί να ανακαλύψει το φάρμακο κατά του καρκίνου . Παράλληλα γίνεται κα μάρτυρας μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής από επιτήδειους καταπατητές

Δεν υπάρχουν σχόλια: