Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

TIFF51 μέρα πρώτη





Η είσοδος του Ολύμπιον  όπου θα διεξάγονταν σε λίγο η τελετή έναρξης του 51ο διεθνές κινηματογραφικού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης  κατακλύστηκε  από διαδηλωτές αλλά και από τα ΜΑΤ  . Από τη μία πλευρά διαμαρτύρονταν οι απλήρωτοι περσινοί συμβασιούχοι  του φεστιβάλ και από την άλλη η εταιρία σκηνοθετών  που εναντιόνεται στον εκτελεστικό νομοσχέδιο Γερουλάνου ενάντια στον ελληνικό κινηματογράφο και το φεστιβάλ . Τα δυο μεγάλα πανό και οι συγκεντρωμένοι δεν παρεμπόδισαν την έλευση του κοινού  στο εσωτερικό του Ολύμπιον οπού τους υποδέχονταν με ιδιαίτερη θέρμη ο νέος πρόεδρος του φεστιβάλ  Δημήτρης Εϊπίδης . Η αίθουσα παρ όλα αυτά δεν γέμισε ασφυκτικά όπως άλλες χρονιές . Μετά το εισαγωγικό και άκρως εντυπωσιακό video που προβλήθηκε και  παρουσιάζει τη Θεσσαλονίκη ακολούθησε το καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του φεστιβάλ  που ξεκινώντας  έδειξε την δυσαρέσκεια του για τους διαδηλωτές που βρίσκονταν απ έξω  και μάλιστα με αρκετά έντονο έως προκλητικό  τρόπο κάτι που έφερε σε αμηχανία πολλούς από τους παρευρισκόμενους κι αυτό το έγινε  αντιληπτό  απ το χλιαρό χειροκρότημα που ακολούθησε  . Το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης που προσπάθησε απ τη μεριά του να τα ¨μπαλώσει¨ ευχόμενος στους διαδηλωτές να βρουν το δίκιο τους  







1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔ...ΙΟ, ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ!...!!!!!
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΕΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:

Καταργεί το «Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», έναν ιστορικό θεσμό, γέννημα της πόλης, που υπήρξε ανέκαθεν το σημαντικότερο βήμα των Ελλήνων δημιουργών εδώ και 50 χρόνια.

Καταργεί παράνομα τα κρατικά βραβεία ποιότητος, την κορυφαία εκδήλωση του ΥΠΠΟΤ, που παρουσιάζονταν στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας το σύνολο του έργου των Ελλήνων δημιουργών.

Εξορίζει τις ταινίες από τον κεντρικό χώρο του Φεστιβάλ, τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», όπου γινόταν η προβολή τους μέχρι σήμερα, στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» στο Λιμάνι όπου γίνονταν οι επαναληπτικές προβολές.

Υποβαθμίζει το Μουσείο Κινηματογράφου, ένα κόσμημα της πόλης, που παρουσιάζει και αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνικού κινηματογράφου ενσωματώνοντας το στο Φεστιβάλ.

Εξαφανίζει το θεσμό των κινηματογραφικών λεσχών σε όλη την περιφέρεια που κρατάνε άσβεστη την φλόγα της συνέχειας του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Καταργεί την Γενική Συνέλευση του Φεστιβάλ που ασκούσε οικονομικό και διοικητικό έλεγχο και αποτελείτο από εκπροσώπους των φορέων της κινηματογραφικής κοινότητας και φορέων της πόλης που στήριζαν το φεστιβάλ, δημιουργώντας έτσι πλήρη αδιαφάνεια στον έλεγχο του δημοσίου χρήματος.

Δημιουργεί 4 διευθύνσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με γραμματείς και συμβούλους, αυξάνοντας τα λειτουργικά έξοδα του Φεστιβάλ σε στιγμές οικονομικής κρίσης της χώρας .

Ο νέος νόμος του ΥΠΠΟΤ υποβαθμίζει το ιστορικό Εθνικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας που αποτελεί φωνή των νέων δημιουργών με κέντρο την περιφέρεια.

Χαρίζει το, συσσωρευμένο από προηγούμενα έτη, χρέος 15.000.000€ στα ιδιωτικά κανάλια, μειώνοντας το ποσοστό τους που έπρεπε βάση νόμου να αποδίδουν στον κινηματογράφο.

Διορίζει έναν Γενικό Διευθυντή στο Ε.Κ.Κ., τον βασικό χρηματοδότη των ταινιών, καταργώντας Γεν. Συνελεύσεις και Διοικητικά Συμβούλια, αποφασίζοντας για τα πάντα ο ίδιος ο Γεν. Διευθυντής με τον Υπουργό για όλη την κινηματογραφία.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΓΟΝΙΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ




ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – μέλη τής Ε.Ε.Σ.




Παράρτημα Θεσσαλονίκης 03.12.2010