Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

50ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θες/νικης Μέρα τρίτη


Μέρα τρίτη

Η τρίτη μέρα του 50ου διεθνές φεστιβάλ θεσ/νικης έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις ευχάριστες και δυσάρεστες . Ας τα πάρουμε όμως απ την αρχη . Το μεσημέρι έλαβε χώρα η συνέντευξη τύπου της εταιρίας ελλήνων σκηνοθετών που ξεσπάθωσε με τα τελευταία γεγονότα της ομιχλώδης πλευράς , κατανοώντας τα λογικά αιτήματα τους και καταδικάζοντας όμως την πράξη αποχής τους απ το φεστιβάλ . Η δε ομιχλώδη πλευρά θα έπρεπε τουλάχιστον να εμφανιστεί στο φεστιβάλ και να εξηγήσει στο κοινό γιατί ακριβός του στέρησε τη δυνατότητα να δει ελληνικό σινεμά καθαρά και ξάστερα χωρίς ν αφήσει να αιωρούνται απορίες και μισόλογα .


Άλλο ένα τραγικό κατ εμε που συνέβη στη 3η ημέρα του φεστιβάλ ήταν η μεγάλη ( καλλιτεχνικά) συναυλία του διάσημου κινηματογραφικού σύνθετη ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΤΕΠΛΑ & Traffic Quintet που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. .
Ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, και κάτοχος Χρυσής Σφαίρας σύνθετης της μουσικής επένδυσης των ταινιών όπως Μπέντζαμιν Μπάτον, Γέννηση, Συριάνα, Βασίλισσα κλπ. Ήταν η τρίτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους που αποφάσισε να παρουσιάσει τη δουλεία του καθώς και κινηματογραφικές σουίτες των Χερμάν, Γκλας, Νορθ, Γκολντισμιθ, Γιαρέντ, Air με φόντο σκηνές και πρόσωπα γυναικών του παγκόσμιου σινεμά . Η τελευταία φορά ήταν στις Καννες όπου με εισιτήριο των 50 € δημιούργησε το αδιαχώρητο .
Ε... μ εμάς... ΕΠΑΘΕ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ.
Αριθμός θεατών 18 . Ναι καλά διαβάσατε 18 . Οι περισσότεροι εκ των οπίων ήταν υπάλληλοι του γαλλικού ινστιτούτου που έσπευσαν να δουν έναν επιφανή συμπατριώτη τους να ξεφτιλίζετε στην Ελλάδα. Ούτε καν οι άνθρωποι του φεστιβάλ δεν βρέθηκαν εκεί . ΤΙ ΦΤΑΊΕΙ? Μα η παντελή έλλειψη ενημέρωσης του κοινού. Δεν διαφημίστηκε πουθενά , δεν επικοινωνίθηκε με το κοινό σχεδόν καθόλου παρα μόνο από τυπικές ανακοινώσεις στον τύπο μαζί με μια πλειάδα ονόματα και εκδηλώσεις . Κρίμα και ντροπή .


Θα μου πείτε την ώρα εκείνη ήταν και η μεγάλη πρεμιέρα του ΣΑΚΗ και της δεύτερης απόπειρας του να υποδυθεί ήρωα στην μεγάλη οθόνη . Μάλιστα αυτή τη φορά σε αμερικάνικη παραγωγή . Για να είμαστε ειλικρινείς ούτε κι εκεί δεν ήταν το σινεφιλ κοινό παρά μόνο κοριτσάκια και υποτιθέμενοι κριτικοί των πρωιναδικών πανελ και άλλων τηλεκανιβαλιστικών εκπομπών . Βέβαια εκεί γινόταν το πάτα με να σε πατώ . Η ταινιούλα καλούτσικη και ο Έλλην superstar συμπαθητικός ως αντιπαθητικός serial killer .


Στης 23,00 υπείχε και η τιμητική εκδήλωση προς την μεγάλη Γαλλίδα star των 60 & 70 Jane Birkin της οποίας ακολούθησε σε ιδική προβολή η ταινία 36Vues du PicSt-Loup ( 36όψεις του Πικ Σεν – Λου ) σε σκηνοθεσία Jecques Rivette .



Δεν υπάρχουν σχόλια: