Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

50ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Μερα Δευτερη



Μέρα δεύτερη


Η μέρα ξεκίνησε με καφεδάκια στην αποθήκη Γ και συζητήσεις για το τι είδε , θα δει ο καθένας . Μερικές από τις ταινίες της ημέρας που ξεχώρισαν και τράβηξαν το ενδιαφέρων του κοινού ήταν η γερμανική Όλοι οι άλλοι , δυο ρουμανικές το Μετάλλιο Τιμής & Αστυνομία ταυτότητα , οι 3 ταινίες του Goran Paskaljevic ( αφιέρωμα) και η ελληνική Ο Διαχειριστής του Περικλή Χούρσογλου . Εγώ κατάφερα να δω 4 από αυτές .





Και φυσικά η ταινία που άνοιξε το φεστιβάλ και έφερε σε απόγνωση όλους αυτούς που δεν κατάφεραν ν αποκτήσουν το μαγικό χαρτάκι για την αίθουσα , το soul kitchen Του Fatih Akin που πραγματικά σάρωσε και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές απ το κοινό.





Όλοι οι άλλοι .

Alle anderen

(Ημέρες ανεξαρτησίας)

Ένα ερωτευμένο ζευγάρι ξεκινά ν απολαύσει μερικές μέρες ξεκουράσεις κάπου σ ένα εξοχικό στη Σαρδηνία. Εκει αρχικά όλα μοιάζουν ειδυλλιακά , Η Κοπέλα θέλει και δείχνει με κάθε τρόπο τον ερωτά της απέναντι στο σύντροφο της σε αντίθεση μ αυτόν που κρατά κρυμμένα τα συναισθήματα του υποδυόμενος τον άντρα που ξέρει να κρατά τα ινία σε μια σχέση . Η στάση του αυτή και με την υποχωρητικότητα της κοπέλας εξελίσσεται ένα παιχνίδι αυταρχισμού και δουλοπρέπειας . Η κοπέλα εγκλωβισμένη στη φάση αυτή και έπειτα από αρκετές εσωτερικές εκρήξεις αρχίζει να χαλαρώνει και ν αποδέχεται την αλλαγή αυτή δαμάζοντας με ένα διαφορετικό τρόπο τον σύντροφο της ενώ παράλληλα ανακαλύπτει πτυχές του εαυτού της που μέχρι στιγμής δεν γνώριζε

Μια ταινία σχέσεων ανάμεσα στα δυο φύλλα .Μια βουτιά στο ψυχικό κόσμο , ένα ερωτικό πείραμα με απρόβλεπτη εξέλιξη που ίσως μας προβληματίσει και μας κάνει ν αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα στις σχέσεις μας .


Μετάλλιο τιμής

Medalia de onoare

(Διεθνές διαγωνιστικό)

Ένας υπερήλικας απελπισμένος που η ζωή του πέρασε χωρίς τίποτα ιδιαίτερο να την στιγματίσει , δέχεται ξαφνικά ένα μετάλλιο από το κράτος για κάποια ηρωική πράξη που υποτίθεται πως έκανε στο Β παγκόσμιο πόλεμο. Ξαφνικά αρχίζει και νιώθει υπερήφανος ασχέτως αν δε θυμάται πως και που έλαβε χώρα αυτή η ηρωική πράξη . Επιτέλους έχει κάτι για να απόδειξη στη σύζυγο του το πόσο σημαντικός άνθρωπος είναι . Ο πρόεδρος της Ρουμανίας τον καλεί σε τιμητική εκδήλωση για τα 50 χρόνια απ τον Β . Παγοσμιο πόλεμο . Ώσπου ξαφνικά λαμβάνει μια επιστολή που αναγράφει πώς το παράσημο αυτό ανήκει σε κάποιον άλλο και έφτασε στα χέρια του από λάθος και πώς τώρα είναι υποχρεωμένος να το επιστρέψει . Με τσακισμένη την ελπίδα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να πείσει τον εαυτό του αλλά και τους γύρο του ότι είναι στην πραγματικότητα ήρωας .

Τραγική , αστεία, ειρωνική , ευαίσθητη μα πάνω απ ‘ όλα ανθρώπινη . Μια ταινία που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη



Ο Διαχειριστής

Του Περικλή Χούρσογλου

Η πρώτη από τις; Ελάχιστες ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο φετινό φεστιβάλ ήταν Ο Διαχειριστής , Μια ταινία που επιχειρεί να διεισδύσει στην ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού και ν αποτυπώσει τα προβλήματα που βιώνει στην καθημερινότητα του.

Αυτός διατηρεί κάβα ποτών κληρονομιά απ τον πατέρα του που έχει αποβιώσει . Αυτή αφοσιωμένη στα παιδία απαιτεί απ τον σύζυγο της ν ασχολείται περισσότερο με τους δυο του γιους και την οικογένεια. Αυτός προσπαθεί να ξελασπώσει τη μητέρα του που ως διαχειρίστρια στην πολυκατοικία τα έχει θαλασσώσει . Αναλαμβάνει να επισκευάσει την διαλυμένη αποχέτευση κάτι που αποδεικνύεται τραγικά δύσκολο . Η πίεση από το σπίτι πολύ μεγάλη καθώς και τα υπονοούμενα για την μητέρα του . Μια μέρα θα γνωρίσει μια κατά πολύ μικρότερη του κοπέλα που εργάζεται στο θερμοκήπιο του θειου της . Μια ερωτική έλξη θα τους φέρει ξαφνικά πολύ κοντά. Ξαφνικά αυτός νιώθει πώς βρίσκει στο πρόσωπο της κοπέλας όλα αυτά που δεν μπορεί να βρει μέσα από το γάμο του . Η έκρηξη πλησιάζει και φαίνεται αναπόφευκτη .



Δεν υπάρχουν σχόλια: