Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

12



12

Χώρα : Ρωσία

Έτος: 2008

Είδος: Δικαστικό δράμα

Διάρκεια: 153 λεπτά

Σκηνοθεσία: Nikita Mikhalkov

Πρωταγωνιστούν: Sergey Makovetsky , Sergey Garmash , Aleksey Petrenko


Μια εξαιρετική ταινία που παρόλη τη μεγάλη της διάρκεια και το σχεδόν μονόπλανο κάδρο της καταφέρνει να μαγνητίσει το θεατή παρασύροντας τον γλυκόπικρα σ ένα οδοιπορικό αναζητήσεις της αλήθειας. Είναι ένοχος ο αθώος , η αθώος ο ένοχος? Αυτό κινούνται ν αποφασίσουν οι 12 ένορκοι που εγκλείονται εντός γυμναστήριου έως ότου πάρουν μια ομόφωνη απόφαση . Μια απόφαση που αρχικά φαντάζει υπόθεση ρουτίνας για τους 12 Ρώσους ενόρκους καθώς ο ύποπτος είναι Τσετσενικής καταγωγής και απ ότι φαίνετε δολοφόνησε βάναυσα τον πατέρα του. Και ενώ είναι σχεδόν έτυμοι να συνυπογράψουν την καταδίκη του νεαρού και να πάνε στις δουλείες τους , ένας εκ αυτών προβάλει αντίθετη γνώμη . ΑΘΟΟΣ ο κατηγορούμενος .

Έτσι το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγετε έως ότου φτάσει στην αρχή και του νήματος . Ο κάθε ένας εκ των ενόρκων θα προσπαθήσει να τεκμηριώσει την άποψη του προβάλλοντας μια προσωπική του εμπειρία – ιστορία και ο θεατής παρακολουθεί με αμείωτο το ενδιαφέρων την κάθε μια από αυτές καθώς η αγωνία κορυφώνεται ολοένα και περισσότερο όσο πλησιάζει το φινάλε

Η παραπάνω ταινία ουσιαστικά είναι μια νέα κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού 12 Angry men του Σίντνεϊ Λιούμετ που γυρίστηκε το 1957 και αργότερα ο Reginald Rose μετέτρεψε σε θεατρικό κείμενο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: