Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

the Wave
















ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ DVD ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ


ΤΟ ΚΥΜΑ

Μια από της σημαντικότερες και πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς ήταν το γερμανόφωνο ΚΥΜΑ του Dennis Gansel, Η δικαιολογημένη αίσθηση που προκάλεσε σε κοινό και κριτικούς οφείλετε στην μοναδικότητα της αποτύπωσης της ρίζας του κακού. Από πού ξεκινά η βία? Τι είναι αυτό που την προκαλεί? Είναι στη φύση του ανθρώπου η επιθετικότητα η εκπαιδεύεται για να γίνει κτήνος? Τι είναι ο ρατσισμός? Πώς περνάει ο φασισμός?


Η ταινία βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του Martin Rhue που με τη σειρά του βασίστηκε στην πραγματική ιστορία ενός γερμανού καθηγητή ιστορίας του Ron Jones όπου το 1967 δίδασκε στο Λύκειο Cubberley. Κάποια στιγμή αδυνατώντας να μεταφέρει στους μαθητές του το τι ακριβός είναι ο ναζισμός και γιατί οι ομοεθνής τους αγνοούν τη γενοκτονία των εβραίων , αποφάσισε να τους το μεταδώσει εφαρμόζοντας ένα φαινομενικά απλό πείραμα . Να τους μετατρέψει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε πραγματικούς φασίστες . Το πείραμα αρχικά ξεκινά σαν πλάκα και οι μαθητές ακολουθούν πιστά τις εντολές του καθηγητή που έχει αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στο υποτιθέμενο κίνημα με την ονομασία ΤΟ ΚΥΜΑ . Μέρα με τη μέρα η ιδέα μιας ξεχωριστής τάξης – φίλης ανθρώπων εισχωρεί όλο και περισσότερο στους μαθητές που χάνουν κάθε έλεγχο και επαφή με την πραγματικότητα και ξεσπούν με βία απέναντι στους υποτιθέμενους κατώτερους τους . Το ΚΥΜΑ εξαπλώνεται και είναι ανεξέλεγκτο. Ο μόνος τρόπος αναχαίτισης της βίας είναι η βία . Κάτι που αναλαμβάνει να κάνει ο ίδιος ο καθηγητής που το προκάλεσε πριν από 5 μόλις μέρες .


Στη χώρα μας ξεκίνησε να προβάλετε κάπου στα μέσα του Νοέμβρη και συνέχισε για τους επόμενους 5 μήνες με πρωτοφανή προσέλκυση κοινού για ευρωπαϊκή παράγωγη. Η ταινία φαινόμενο που έφερε δεκάδες σχολεία στις σκοτεινές αίθουσες έφτασε επιτέλους και σε DVD

Βαθμολογία μου: 5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια: