Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Βραβεία 61ου φεστιβάλ κιν. Καννων



CANNES 2008

Το 61ο Φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννων πέρασε αισίως στην ιστορία.
Αργά χθες το βράδυ απονεμήθηκαν και τα βραβεία αυτού . Το Χρυσό φοίνικα κέρδισε η γαλλική ταινία "Ανάμεσα στους τοίχους" του Λοράν Καντέ όπου παρουσιάζεται η ιστορία ενός καθηγητή σε μια φτωχογειτονιά του Παρισιού και η σχέσεις του με τους μαθητές του. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποτελούνταν από τους Σον Πεν, Νάταλι Πόρτμαν, Αλφόνσο Κουαρόν, Αλεξάντρα Μαρία Λάρα, Σέρτζιο Καστελίτο, Ρασίντ Μπουσαρέμπ και Απιχατπόνγκ Βεερασεθάκουλ. Στο κοσμικό μέρος την παράσταση φυσικά έκλεψέ το ζεύγος Πιτ – Τζολι σε προχωρημένη μάλιστα εγκυμοσύνη Απομένει τώρα να δούμε πότε , αν και ποιες από τις διακριθείσες ταινίες θα βρουν διανομή στη χώρα μας .



Αναλυτικά η λίστα με τα ποιο σημαντικά βραβεία
Χρυσός Φοίνικας:
"Ανάμεσα στους τοίχους" του Λοράν Καντέ

Μέγα Βραβείο:
"Γκομόρα" του Ματέο Γκαρόνε

Ειδικό Βραβείο του 61ου φεστιβάλ: Κ. Ντενέβ για το "Χριστουγεννιάτικο παραμύθι" του Αρνο Ντεπλεσέν και Κλιντ Ιστγουντ για την "Ανταλλαγή" ( κάτι τσίμπησε ο παππούς πάλι)
Βραβείο σκηνοθεσίας: Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν: "Οι τρεις μαϊμούδες"
Βραβείο της επιτροπής: "Il divo" του Πάολο Σορεντίνο
Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Μπενίσιο ντελ Τόρο για την ταινία "Τσε" του Στίβεν Σόντερμπεργκ (άντε να δούμε τον επαναστάτη του Hollywood)
Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας:
Σάντρα Κορβελόνι για την ταινία "Linha de pass?" των Βάλτερ Σάλες και Ντανιέλα Τομάς

Καλύτερου σεναρίου:
Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν: "Το μυστικό της Λόρνα"
Χρυσή Κάμερα (για πρώτο έργο): "Πείνα" του Στιβ ΜακΚουίν
Μνεία:
"Θα πεθάνουν όλοι εκτός από μένα"


Χρυσός Φοίνικας για μικρού μήκους ταινία: "Megatron" του Μάριον Κρισάν
Βραβείο της επιτροπής για ταινία μικρού μήκους: "Jerrycan" του Τζούλιους Εϊβερι

Ενα κάποιο βλέμμα
Τον τίτλο καλύτερης ταινίας στο τμήμα "Ενα κάποιο βλέμμα" του οπίου προέδρευε ο αγαπητός μας Φατίχ Ακίν απονεμήθηκε στην ρωσική παραγωγή "Τουλπάν" του Σεργκέι Ντβορτσεβόι.
Το ειδικό βραβείο επιτροπής κέρδισε το "Tokyo Sonata" του Κιγιόσι Κουροσάουα, Το βραβείο "Knockout" κέρδισε η ταινία "Τάισον" τουΤζέιμς Τόμπακ.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

National Treasure 2: Book of Secrets



Στα Ίχνη του Χαμένου Θησαυρού 2:
Το Βιβλίο με τα Μυστικά


Χώρα ΗΠΑ Έτος : 2007 Είδος : καθαρόαιμη αρπαχτή Σκηνοθεσία : έχει Πρωταγωνιστούν : Ο Ταρζάν ο Νικόλας Κέιτζ Διάρκεια: 122

Στα ίχνη του πρώτου μέρους στοχεύει κατευθείαν στα πορτοφόλια μας χωρίς ίχνος ενδοιασμού και ντροπής .
Τίμια όσο και άτιμή.
Τίμια γιατί μας προσφέρει αυτό ακριβός που υπόσχετε , διλαδί τίποτα
Άτιμή γιατί δυστυχώς συμβάλει στη συντήρηση του κακού που έχει παραγίνει τα τελευταία χρόνια με τα sequelάνευ λόγου κι αιτίας .

Καλή διασκέδαση

Υ.Γ ξέχασα να σας πω για την υπόθεση ........


Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

MADONNA IN GREECE




Τι σας έχω , τι σας έχω


THE SHEPHERD: BORDER PATROL
Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΩΝ
ΣΥΝΟΡΩΝ

Εναλλακτικός τίτλος : Τώρα φοβήθηκα
Είδος: Ξυλίκι
Χώρα: μαντέψτε
Ημερομηνία παραγωγής 2008
Ημερομηνία λήξης : 1996
Σκηνοθεσία : καλά μη λέμε κι ότι θέλουμε .
Πρωταγωνιστούν : Jean Claude Van Damme
Εικόνα : 2,95: 4
Ήχος : Dolby DST
11, 6

Ο άνθρωπος σφαλιάρα επιστρέφει για να φέρει την τάξη στα σύνορα της του Αμερικής – Μεξικού . Επόμενος σταθμός του θα είναι τα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων και μετά βλέπουμε.

Κανονικά δεν θα έπρεπε ν αναφερθώ καθόλου στην υπόθεση του έργου καθώς χαλάει η μαγεία και το μυστήριο αλλά κατανοώ την αγωνία σας και παραθέτω μια περίληψη σε copy paste ( σιγά μην καθόμουν να γράψω δικιά μου )

Ένα αδίστακτο καρτέλ ναρκωτικών σχεδιάζει να περάσει από τα σύνορα ένα φορτίο ηρωίνης αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο μόνος που μπορεί να εμποδίσει τη σκοτεινή αυτή επιχείρηση είναι ο πρώην αστυνομικός Τζακ Ρομπιντό που υπηρετεί ως φρουρός των συνόρων.
Πολεμώντας με αποφασιστικότητα και θάρρος, ο Τζακ θα βάλει στόχο ζωής να σταματήσει τους εγκληματίες με οποιοδήποτε τίμημα. Μόνος εναντίον όλων, ο Τζακ θα αντιμετωπίσει αποστολές αυτοκτονίας, σαδιστικά βασανιστήρια και αξιωματούχους που εξαγοράζουν τη σιωπή τους για μερικές χιλιάδες δολάρια και στις δύο πλευρές των συνόρων…

Περαστικά μας


The Assassination of Jesse James


Η Δολοφονία του
Τζέσε Τζέιμς

από
το Δειλό

Ρόμπερτ
Φορντ

χώρα: ΗΠΑ
έτος
: 2007
είδος: Γουέστερν – βιογραφία
διάρκεια :160
σκηνοθεσία
: Andrew Dominik
πρωταγωνιστούν
: Brad Pitt, Mary-Louise Parker, Casey Affleck
εικόνα
: 2.40:1
ήχος
: D.D 5,1


Προσωπικά η ταινία με κούρασε αρκετά καθώς ήταν αφόρητα πληκτική και ουσιαστικά δεν μπορούσα ν ακολουθήσω τον ρυθμό της και ούτε κατάλαβα ακόμα ποιος ο λόγος ύπαρξης της . Εντάξει είχε καταπληκτική φωτογραφία , έναν καλό πρωταγωνιστή αλλά από συνοχή και σενάριο πάσχει . Κάτι ήθελε να πει ο ποιητής αλλά μπέρδεψε τους στοίχοι νομίζω . Βέβαια πρόκειται για την δεύτερη ουσιαστικά ταινία του άπειρου σχεδόν Andrew Dominik και σαν δεύτερη τουλάχιστόν είναι ελπιδοφόρα για το μέλος του δημιουργού της . Έχει άποψη ο άνθρωπος αρκεί να μάθει να την διατυπώνει ορθότερα

Κακή πάντως δεν είναι αλλά θέλει υπομονή κι επιμονή .
Την ολοκλήρωσα σε 3 δόσεις . Βλέπεις είναι και σχεδόν 3ωρη


1881, ΗΠΑ.

Ο Τζέσε Τζέιμς, πληγωμένος στρατιώτης των Νοτίων Ομόσπονδων Πολιτειών που πολεμούσε ενάντια στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των Βορείων, μετατρέπεται στον μεγαλύτερο παράνομο της εποχής. Για τα θύματά του και τις οικογένειές τους δεν ήταν παρά ένας κοινός δολοφόνος. Για τον απλό λαό των Νοτίων, όμως, ήταν ένα είδος λαϊκού ήρωα, ένας Ρομπέν των Δασών.
Συντηρητικός, θρήσκος και λάτρης της οικογένειας, ήταν ο τελευταίος φύλακας των συνόρων - ένα σύμβολο ελευθερίας και εκφραστής του αμερικάνικου πνεύματος, ένας χαρισματικός επαναστάτης ο οποίος αψηφούσε το νόμο και ζούσε σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες.
Ο μεγαλύτερος ανάμεσα στους θαυμαστές τους ήταν ο Ρόμπερτ Φορντ, ένας 19χρονος ιδεαλιστής και φιλόδοξος άντρας, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην ελπίδα ότι μια μέρα θα καβαλάει το άλογό του παρέα με το είδωλό του. Και τα κατάφερε. Με πείσμα και υπομονή.
Μόνο που ένιωθε πως ο Τζέσε Τζέιμς δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά. Κι αυτό που χρειαζόταν από καθετί ο Ρόμπερτ Φορντ ήταν αναγνώριση. Οπότε, άρχισε να μηχανεύεται τρόπους να σκοτώσει το είδωλό του. Και να γίνει ο ίδιος ήρωας, μιας που ο Τζέιμς και η συμμορία του ήταν επικηρυγμένος σε 10 Πολιτείες.
Θα τα καταφέρει, αυτό, όμως, που θα αντιμετωπίσει κάθε άλλο παρά αναγνώριση είναι…



Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Goldfish memories


Απιστίες

Χώρα: ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Έτος : 2003
Είδος: κωμωδία
Διάρκεια : 85
Σκηνοθεσία
: Elizabeth Gill
Πρωταγωνιστούν
: Sean Campion, Fiona Glascott, Stuart Graham

Μια κωμωδία αλλιώτικη απ τις άλλες . ένα σύμπλεγμα ερωτικών καταστάσεων που άθελα του προκαλεί το γέλιο. Ένας καθηγητής με ιδιαίτερη αδυναμία στις νεαρές μαθήτριες του και με ότι αυτό συνεπάγεται . Μια νεαρή μαθήτρια απογοητευμένη απ την ιδιαίτερη αυτή αδυναμία του παραπάνω καθηγητή που βρίσκει παρηγοριά στην αγκαλιά μια άλλης συμμαθήτριας με όχι και τόσο strait πεποιθήσεις . Ο κολλητός της άλλης συμμαθήτριας επίσης με ομοφυλόφιλες ερωτικές ανησυχίες γλυκοκοιτάζει τον άβγαλτο νεαρό και επί σειρά ετών μπλοκαρισμένο σε μια αδιέξοδη strait σχέση σερβιτόρο που με την σειρά του θα ενδώσει κι αυτός στην πρόκληση του ερωτικού πειραματισμού. Αν νομίζετε ότι σας μπέρδεψα το ξανά πάμε απ την αρχή


Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Slim Susie [Smala Sussie]


Η ΣΟΥΖΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ

Έτος: 2003
Χώρα
: Σουηδία
Είδος: κωμωδία
Διάρκεια: 90΄
Σκηνοθεσία :
Ulf Malmros
Πρωταγωνιστούν :
Michael Nyqvist, Tuva Novotny, Jonas Rimeika
Εικόνα: 16:9 ( 1,85:1)
Ήχος:
D.D
5,1


Μια υπέροχη κωμωδία χαμηλών τόνων που μας έρχεται απ την Σουηδία κάπως καθυστερημένα . Αξίζει την προσοχή σας ιδιαίτερα αν έχετε βαρεθεί να βλέπετε κωμωδίες που μόνο κωμωδίες δε είναι και βασίζονται αποκλειστικά στην χυδαιολογία και σο πάτημα της μπανανόφλουδας .


Συστήνετε αλλά με πολλές επιφυλάξεις

Όταν η Σούζι εξαφανίζεται, ο αδελφός της, Έρικ, επιστρέφει από τη Στοκχόλμη στο μικρό χωριό του για να τη βρει. Όλα έχουν αλλάξει και κανένας από τους ντόπιους δε φαίνεται να είναι φυσιολογικός. Έρχεται αντιμέτωπος με την απληστία, τα ψέματα και την τοπική τρέλα.
Αυτό που τον ανησυχεί, όμως, περισσότερο είναι ότι κανείς δε φαίνεται να νοιάζεται για την εξαφάνιση της αδελφής του, ούτε καν η αστυνομία που εκπροσωπείται εν προκειμένω από έναν βαριεστημένο αστυνομικό που βρέθηκε χωρίς τη θέλησή του στο μικρό, και ανιαρό μέχρι θανάτου, χωριό.
Όταν ο Έρικ βρει τα ίχνη της Σούζι, θα πρέπει να αποδεχτεί το ενοχλητικό γεγονός ότι δεν είναι πλέον η μικρή και γλυκιά αδελφή που θυμάται



I AM LEGEND


ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ

Από την μία καταστρέφει τον κόσμο με τα πειράματα του και απ την άλλη προσπαθεί να τον σώσει . Τι να σώσει δηλαδή που έχει απομείνει μονάχος του . Αυτός και ο σκύλος του , ούτε ένα γκομενάκι για κάνα γούστο , ούτε ένας κολλητός να πίνουν καμία μπίρα . Μόνος απέναντι σε ορδές μεταλλαγμένων ζωντανόνεκρων ανθρωποειδών . Και όμως το παλικάρι μας θα πολεμήσει μέχρι τελικής πτώσης για ένα καλύτερο αύριο.

Ένα φιλμ που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για να γίνει μια σπουδαία ταινία που καταλήγει όμως σε φιάσκο . Κρίμα καθώς ο θεατής περιμένει πολλά απ το παραπλανητικό trailer της και ουσιαστικά αυτό που θα δει είναι μια ταινία ηρωισμού όπου το καλό αμερικανάκι που θα σώσει τον πλανήτη από τα κακά ζόμπια . Κρίμα και για τον Γουίλ Σμίθ που είναι ιδιαίτερα συμπαθής στο ευρύ κοινό




Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

η Marianne Faithfull είναι η IRINA PALM


IRINA PALM
Χώρα: Βέλγιο, Λουξεμβούργο , Γερμανία , Αγγλία , Γαλλία
Έτος: 2007
Διάρκεια: 99
Είδος: κοινωνική ¨κωμωδία¨ – ευρωπαϊκό σινεμά
Σκηνοθεσία : Sam Garbarski
Πρωταγωνιστούν: Marianne Faithfull, Miki Manolovic, Kevin Bishop

Η ταινία απέσπασε το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ Βερολίνου το 2007


ΑΠΛΆ ΥΠΕΡΟΧΉ Επιλέξτε την επειδή κάποτε ήσασταν ερωτευμένοι με την πρωταγωνίστρια , επιλέξτε την επίσης γιατί σας αρέσουν οι μικρές ανθρώπινες ταινίες , επιλέξτε τη γιατί πιστεύετε πως το ευρωπαϊκό σινεμά εξακολουθεί να κάνει τη διαφορά προσφέροντας μεγαλεία . Μην την επιλέξετε αν είστε οπαδός του Denzel Washington και της Renee Zellweger.

Η Μάγκι είναι μια μεσήλικη χήρα. Αγαπάει υπερβολικά τον μικρό εγγονό της, τον 10χρονο Όλι, ο οποίος, όμως, πάσχει από μια σπάνια ασθένεια. Προκειμένου να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας του, η Μάγκι πουλάει το σπίτι της στο μικρό χωριό όπου διαμένει, κοντά στο Λονδίνο. Και πάλι, όμως, αυτά δεν είναι αρκετά. Υπάρχει μια ελπιδοφόρα πειραματική θεραπεία στην Αυστραλία, χρειάζονται, όμως, πολλά χρήματα τόσο για το ταξίδι όσο και για την εκεί νοσηλεία του Όλι. Καθώς δεν αντέχει να βλέπει τον γιο της και τη νύφη της να έχουν χάσει τις ελπίδες τους, η Μάγκι προσπαθεί να βρει η ίδια τα χρήματα. Πως όμως; Η τράπεζα δεν της δίνει δάνειο – δεν έχει περιουσιακά στοιχεία. Το γραφείο ευρέσεως εργασίας δεν μπορεί να της βρει κάτι – είναι μεγάλης ηλικίας και ανειδίκευτη. Απογοητευμένη, τριγυρνάει στο Σόχο, την κακόφημη συνοικία του Λονδίνου, όπου σε ένα μαγαζί βλέπει την επιγραφή «hostess needed». Θεωρώντας ότι θα δουλέψει ως καθαρίστρια, πάει να δει περί τίνος πρόκειται. Το αφεντικό του μαγαζιού, ο Μίκλος, της εξηγεί: θα «ικανοποιεί» με τα χέρια της άρρενες πελάτες του μαγαζιού που θα βάζουν ότι πολυτιμότερο έχουν μέσα σε μια τρύπα στον τοίχο! Έτσι, δεν θα μπορούν να βλέπουν ποιος τους αυνανίζει.

Η Μάγκι τρομάζει, η αμοιβή, όμως, είναι καλή και τελικά δέχεται. Τα γέρικα, μαλακά της χέρια αποδεικνύονται «λαχείο» και η Μάγκι, με το καλλιτεχνικό όνομα «Ίρινα Παλμ» πια, έχει απίστευτο σουξέ. Έχει να αντιμετωπίσει, όμως, την καχυποψία του γιου της και των φιλενάδων της καθώς και το φλερτ του Μίκλος…

Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Stephen King's The Mist


Η Ομίχλη

Χώρα:ΗΠΑ
Έτος: 2077
Διάρκεια:127
Είδος: Θρίλερ τρόμου – αγωνίας
Σκηνοθεσία : Frank Darabont
Πρωταγωνιστούν : Marcia Gay Harden, Thomas Jane

Ο Ντέιβιντ Ντρέιτον είναι δημιουργός πόστερ. Μαζί με την γυναίκα του και τον πιτσιρικά γιος τους ζουν σε μια μικρή πόλη. Ξαφνικά, μια μέρα, εκεί που ο Ντέιβιντ ζωγραφίζει στο στούντιό του, ξεσπά μια τρομακτική καταιγίδα. Ως συνέπεια της καταιγίδας, ένα δέντρο έχει «μπει» στο σπίτι από το παράθυρο του στούντιο κι ένα άλλο έχει καταστρέψει το σπιτάκι όπου φυλούσαν τη βάρκα τους. Η γυναίκα του Ντέιβιντ κοιτά πέρα από την λίμνη και βλέπει μια παράξενη ομίχλη να έρχεται καταπάνω τους. Πατέρας και γιος, παρέα με έναν γείτονα, κατευθύνονται στο τοπικό σούπερ μάρκετ. Εκεί είναι συγκεντρωμένοι διάφοροι κάτοικοι. Επικρατεί χάος. Το ρεύμα είναι κομμένο αλλά τα χειρότερα δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα. Στο σούπερ μάρκετ μπαίνει ένας άντρας με αίμα στο πρόσωπό του, φωνάζοντας πως κάτι παράξενο υπάρχει κρυμμένο μέσα στην ομίχλη. Μια φανατισμένη χριστιανή, η κυρία Καρμόντι, θεωρεί πως τίποτα δεν είναι τυχαίο και πως έφτασε η Αποκάλυψη!

Αγωνία στην αρχή καθώς ψάχνεις ν ανακαλύψεις τι ακριβός παίζεται , γελάς στη μέση με την εξέλιξή και την υπερβολή και μένεις με το στόμα ανοιχτό στο τέλος και με την πικρή γεύση
Σε γενικές γραμμές εμένα μου άρεσε αρκετά


El Orfanato


Το Ορφανοτροφείο

Χώρα: Μεξικό – Ισπανία

Έτος: 2007

Είδος : Τρόμου

Διάρκεια: 110

Σκηνοθεσία : Juan Antonio Bayona

Πρωταγωνιστούν : Belen Rueda, Fernando Cayo

Πολύ κακό για τα τίποτα , μια ταινία τρόμου με ευρωπαϊκές καταβολές που προσπαθεί όμως ν αντιγράψει το αμερικάνικο σινεμά . Ένα φίλμ που έχουμε ξαναδεί άπειρες φορές στη μεγάλη οθόνη . Εντάξει μια σκηνοθετική άποψη την έχει αλλά σεναριακά δυστυχώς για μένα μπαίνει στον ίδιο κουβά με τις άλλες . Ο ντόρος γύρο απ αυτήν πιστεύω πώς προήρθε από το όνομα του Guillermo Del Toro που συμμετέχει στην παραγωγή και πουλάει τελευταία μετά τον Λαβύρινθο του.

Βλέπετε πολύ άνετα αλλά μην περιμένετε να δείτε καμιά ¨ψαγμένη¨ ταινία και καλά

Η Λόρα είναι μια όμορφη, ώριμη γυναίκα, που έχει μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο. Είχε μια χαρούμενη παιδική ηλικία και πολύ καλές σχέσεις με τα υπόλοιπα παιδιά – τροφίμους του συγκεκριμένου ιδρύματος, μέχρις ότου χωρίστηκε από αυτά, αφού υιοθετήθηκε από ανάδοχο οικογένεια...

Τριάντα χρόνια μετά, αυτή και ο άντρας της, μαζί με το γιο τους Σιμόν, αποφασίζουν να μετακομίσουν στο εγκαταλελειμμένο πια ορφανοτροφείο, μετατρέποντάς το σε σπίτι για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το σπίτι, όμως, έχει μια περίεργη επίδραση στον Σιμόν: θα αρχίσει να έχει φανταστικούς φίλους και να παίζει μαζί τους παράξενα παιχνίδια.

Όταν, μάλιστα, μάθει από λάθος πως είναι και ο ίδιος υιοθετημένος και πως πάσχει από Aids, ο μικρός θα φρικάρει. Στα γενέθλιά του, θα εξαφανιστεί. Η Λόρα αρχίζει να θυμάται πράγματα που είχε καλά θαμμένα στο μυαλό της, σκοτεινά γεγονότα από την παιδική της ηλικία. Η επίσκεψη μιας παράξενης κυρίας και η εξαφάνιση του Σιμόν, θα κάνουν την Λόρα να έρθει αντιμέτωπη με φαντάσματα του παρελθόντος.

Και όταν οι πάντες θα την εγκαταλείψουν, εκείνη θα πιστέψει…